Äppelkaka í stekpanna med vaniljsås
Kan kallas: Tarte tatin

Ingredienser:
Degen:
4 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
200 g smör/margarin
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
Fyllning:
6 äpplen
1 ½ dl strösocker
1 ½ msk citronjuice, pressad från en citron eller på flaska
50 g smör/margarin
Gör så här:
Degen:
1. Blanda ihop vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt och smöret. Blanda ihop det. Tllsätt sen ett ägg i taget och blanda ihop det till en deg. Låt stå.
Fyllning:
2. Skala äpplena. Skär bort kärnhuset och dela de i bitar.
3. Smält sockret i en stekpanna, tillsätt smör och citronjuice. Lägg ner äpplena i stekpannan och låt dem karamelliseras i några minuter.
4. Kavla ut degen till en cirkel som är lite större än stekpannan. Lägg degen över de karameliserade äpplena.
5. Grädda 20-50 minuter i stekpannan. När den är färdig så vänd stekpannan upp och ner över ett fat så att kakan åker ur. Servera med vaniljsås
.