Sotad lax med japansk nudelsallad

Ingredienser:
600 g lax
1 tsk socker
1 tsk salt
200 g nudlar
1 mango
4 salladslökar
½ melon, snowball eller honung
2 dl rostade salta jordnötter
2 dl böngroddar
mynta
1 lime
Dressing:
3 cm chili
4 tsk fisksås
4 msk limejuice
Ca 2 cm ingefära
4 msk soja
2 msk socker
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Dressing:
1. Skär ingefäran och chilin i tunna strimlor. Blanda med övriga ingredienser.
2. Klappa in laxen med socker och salt. Låt stå.
3. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Lägg i skål med 1/2 msk matolja och lite salt. Blanda runt och låt stå.
4. Blanda dressingen och låt stå.
5. Skala mangon och skär av köttet så nära kärnan som möjligt. Skiva tunna skivor och sedan stavar. Skär melonen i tunna strimlor. Skär salladslöken i tunna skivor. Krossa jordnötterna.
6. Blanda nudlar, mango, melon, salladslök, hälften av jordnötterna och böngroddar med dressingen. Spara lite av dressingen till serveringen.
7. Stek laxen i lite olja ca 1/2 minuter på varje sida. Den ska få en sotad yta men fortfarande ha en rå och saftig kärna i mitten.
8. Lägg laxen på nudelblandningen och ringla över resten av dressingen Toppa med resten av jordnötterna, mynta och limeklyftor.
Tips: Glöm inte att spara lite av dressing till serveringen.